PRF metoda

ZAKAŽITE BESPLATAN PREGLED I KONSULTACIJU

PRF metoda

PRF u stomatologiji je jedan od nezaobilaznih tretmana moderne stomatologije.

 

Obzirom da jePRF na našimprostorimamanje poznat pojam, potrudićemo se da vam ga približimo i da odgovorimo na niz pitanja: Šta je prf, šta su faktori rasta, kada i zašto se koristi, koje su njegove najčešće primene, zašto treba da znate više o ovom tretmanu....

 

 

Šta znači PRF?

 

PRF je skraćenica za pojam „platelet-rich fibrin“ što u prevodu znači „fibrin obogaćen trombocitima“ ili „plazma obogaćena trombocitima“.

 

 

Šta je PRF?

 

PRF se dobija centrifugiranjem krvi pacijenta u epruvetama bez aditiva. PRF je čist i krajnji proizvod i sadrži isključivo fibrin dobijen iz pacijentove krvi i koristi se u oralnoj i estetskoj hirurgiji.U novije vreme se unaprednijim stomatološkim zahvatima fibrin koristi zbog boljeg zarastanja kosti i mekih tkiva, pa služi kao idealna priprema za hirurške zahvate koji prethodne ugradnji implantata.

 

 

O čemu se zapravo radi?

 

Naše telo ima prirodnu sposobnost samoizlečenja i sami sebičesto najbolje možemo pomoći. U ovom slučaju se radi o regeneraciji tkiva pomoću sopstvene krvi koja se nakon centrifugiranja obogaćuje plazmom i fibrinom i tako obogaćena koristi kao lek za odgovarajuća stanja.

 

Proces počinje uzimanjem krvi pacijenta koja se dalje obradjuje. Sve ovo traje oko 15 minuta, tako da je celokupan proces BRZ; BEZBOLAN I JEDNOSTAVAN. Povrh svega apsolutno je BEZBEDAN.

 

 

Kako se dobija PRF?

 

Metoda počinje uzimanjem odredjene količine venske krvi pacijenta. Pod posebnim parametrima vremena, brzine i ugla obrtanja, odvaja se fibrin ili krvna plazma bogati trombocitima i leukocitima.Dobija se visoka koncentracija faktora rasta koji su najzaspužniji za pokretanje zarastanja rane, stvaranje novih krvnih sudova kao i rast nove kosti u koštanim defektima.

 

 

PRF u Stomatologiji-najčešća primena

  • Augmentacije koštanog grebena u vilici (priprema za ugradnju implantata)
  • Sinus lift
  • Parodontološke intervencije(režanj operacije)
  • Terapje recesije gingive(povlačenje desni) gde se membranom prf prekrivaju ogoljeni vratovi i eliminišu defekti
  • Vadjenje zuba- PRF se ubacuje u defekt kako bi se umanjio gubitak koštane mase

 

 

Da li je PRF bezbedna metoda?

 

PRF je bezbedna metoda iz razloga što se isključivo deo lične pacijentove krvi vraća u defekt bez i jednog drugog dodatka.

 

 

Istorijat PRF

 

PRF je metoda razvijena početkom  21. Veka od strane dr Joseph Choukroun-a, kardiohirurga i anesteziologaiz Francuske, da bi se nakon višegodišnjeg istraživanja i kliničkih primena stiglo do druge generacije preparata „Advanced PRF“ i „Injectable PRF“.

 

 

Sa ponosom možemo da istaknemo  da smo jedni od prvih u zemlji počeli primenu PRF metode.

POSTAVITE NAM
PITANJE
Dental Plaza

* * *

DENTAL PLAZA CALL CENTER 00-24

Top